Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви в неделя, че Анкара очаква САЩ да улеснят „изтеглянето на терористите от отрядите за самозащита от Северна Сирия“, като предупреди, че в противен случай Турция може да възобнови операцията си, предава БГНЕС.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Очакваме нашите американски съюзници да спазят обещанията си този път“. Той добави, че „общо 765 терористи от кюрдските отряди за самозащита, са били неутрализирани като част от кампанията за борба с тероризма в Северна Сирия“, заяви той. Турският държавен глава добави, че 1500 квадратни километра от територията са прочистени. Ердоган поясни, че ако Народните отряди за самозащита не спазят 120-часовия период за изтегляне, Турция веднага ще възобнови офанзивата си.

турция, сащ, военни сирия

Подчертавайки, че Турция ще се радва на изтеглянето на Отрядите от територията на зоната за сигурност, Ердоган каза, че Анкара ще вземе тази зона под своя защита, добавяйки: “Ние проучихме добре, всички проекти са готови.” Операция „Извор на мира“ стартира на 9 октомври. На 17 октомври Турция се съгласи да прекрати офанзивата за 120 часа, за да позволи изтеглянето на кюрдските отряди за самозащита от планираната зона за сигурност.

 


Share Follow

1 коментар

  1. Pingback: Сътресения и последици от операцията „Извор на мира“

Leave A Reply