Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и европейските въпроси на Словакия Мирослав Лайчак се договориха двете страни да обменят опит и да работят заедно по проекти, свързани с помощта за развитие, включително на Западните Балкани и страните от Източно партньорство. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Екатерина Захариева и Мирослав Лайчак, който е на посещение у нас, подписаха днес Меморандум за разбирателство в областта на международното сътрудничество и развитие между българското МВнР и Министерството на външните работи и европейските въпроси на Словакия.

Външният ни министър подчерта добрия български опит в тази сфера. „България има традиционни познания и добри проекти във всички страни от Западните Балкани и Източното партньорство. Набелязахме и други държави и региони, където да работим заедно“, заяви Екатерина Захариева.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

За 2019 г., например, по линия на помощта за развитие България подпомага финансово 9 страни от Западните Балкани и Източното партньорство като предоставя общо 3 485 028 млн. лв. безвъзмездна помощ по различни проекти, свързани с образованието, науката, културата, социалната интеграция и гражданското общество.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Надявам се, че подписаният меморандум ще ни помогне да задълбочим сътрудничеството между нашите страни в още една сфера“, коментира Мирослав Лайчак.

Меморандумът предвижда България и Словакия да обменят опит и да работят заедно по проекти в 6-те страни от Западните Балкани, в страните от Източно партньорство – Армения, Грузия, Молдова, Украйна, в Африка – Етиопия, Кения, Нигерия, в Близкия изток – Ирак, Йордания, Ливан, Сирия, както и в Афганистан в Централна Азия.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Двамата министри бяха единодушни в оценката си, че между България и Словакия – за 25 г. двустранни отношения, няма открити въпроси, двете страни имат близки позиции по важни европейски въпроси, сред които общия бюджет, разширяването, визията за бъдещето на ЕС. И Екатерина Захариева, и Мирослав Лайчак изразиха разочарованието си от липсата на решение на Европейския съвет за начало на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Албания.

„Смятам, че това ще доведе до нестабилност в региона. Евроинтеграцията е най-силният двигател за реформи. Притеснявам се, че това ще забави реформите, включително и в държавите, които вече водят преговори – Сърбия и Черна гора. Много се надявам, че на форума в Загреб, така както се разбраха и лидерите на последния Европейски съвет, все пак държавите, които са скептични, ще променят позициите си и ще разберат, че няма друга алтернатива освен страните от Западните Балкани да станат членове на ЕС“, заяви Екатерина Захариева. Мирослав Лайчак изрази надежда, че тази стратегическа грешка на Европейския съвет ще бъде поправена.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Словашкият външен министър потвърди подкрепата на Братислава за усилията на България да се присъедини към Еврозоната, Шенген, както и да стане член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Лайчак освен това изрази пълна подкрепа за България да бъде прекратен Механизмът за сътрудничество и проверка. „Този механизъм трябва да бъде спрян, защото България е изпълнила всички критерии“, заяви словашкият външен министър.

Екатерина Захариева и Мирослав Лайчак се договориха добрата база в двустранните отношения да бъде използвана за допълнително разширяване на сътрудничеството, включително в сферите на автомобилостроенето, новите технологии, образованието.

„Бихме искали да организираме и бизнес среща между индустриалните ни камари, за да може България да представи 11-те си индустриални зони“, каза министър Захариева.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Двустранният стокообмен за 2018 г. възлиза на 725 милиона евро. За първите шест месеца на тази година той е отбелязал ръст с повече от 25 на сто в сравнение със същия период на миналата година като е достигнал 422 млн. евро.

Мирослав Лайчак отбеляза и увеличаващия се интерес на словашките туристи към България, която е една от любимите им дестинации. Повече от 100 000 словаци са посетили България миналата година.

Това е първото посещение на Мирослав Лайчак у нас като министър на външните работи и европейските въпроси на Словакия. Той е започнал дипломатическата си кариера преди около 30 години у нас като стажант в посолството на тогавашна Чехословакия.


Share Follow

Leave A Reply