„Гласувам с очакването София да се развива като столица на страната, като град в интерес на своите граждани, в който те живеят спокойно и сигурно, в който публичните средства се харчат прозрачно и ефективно, обществените услуги са качествени, а градоустройството е в хармония с природата“, заяви президентът Румен Радев, който упражни правото си на глас в София. „Призовавам българите да гласуват днес и да не оставят някой друг да определя бъдещето вместо тях, защото само масовият вот може да обезсмисли всякакви манипулации на тези избори“, допълни държавният глава.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Във връзка с избора на Иван Гешев за главен прокурор от Висшия съдебен съвет (ВСС) по-рано тази седмица, Радев заяви, че е длъжен да се запознае с всички документи и ще подходи според правомощията си, дадени му от Конституцията. „Няма да действам под натиск от която и да е страна“, посочи той. Запитан как ще коментира думите на премиера Бойко Борисов, че казусът с Иван Гешев ще бъде разрешен по време на мандата на президента, Радев каза, че няма изненада в изказването на министър-председателя. „Това е пореден опит на Борисов да прехвърли своята отговорност към някой друг. Всички знаят много добре, че не президентът номинира и избира главния прокурор, а ВСС. Точно във ВСС Борисов има огромно влияние в лицето на неговото парламентарно мнозинство“, отбеляза Румен Радев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Премиерът не се стеснява да подменя председателя на парламента, но избяга да поеме публична отговорност за гласа на хората, които той изпрати във ВСС. Той избяга от отговорност и в лицето на своя министър на правосъдието, който по закон имаше правото, а според мен и задължението да издигне втори кандидат, за да има реално състезание“, категоричен е държавният глава.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

 


Share Follow

Leave A Reply