Папа Франциск обяви в апостолическо писмо, че променя наименованието на Тайния ватикански архив, за да се избегнат негативни асоциации, свързани с определението “таен”, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БГНЕС. Отсега нататък огромният масив документи, ръкописи и папируси вече ще се нарича официално Ватикански апостолически архив.

снимка: ihradio.com

снимка: ihradio.com

Във вчерашното си апостолическо писмо, което има силата на закон, папа Франциск посочва, че архивът отдавна е отворен за учени и той самият е издал указ архивите от периода на Втората световна война, от управлението на папа Пий XII, обвиняван, че не се е обявил достатъчно твърдо срещу Холокоста, да бъде отворен за изследователи по-рано от предвидената дата 2 март 2020 г. Светият отец изтъкна, че промяната в наименованието отразява по-добре същността на архива и начина, по който “обслужва църквата и света на културата”.

снимка: EPA/ BGNES

снимка: EPA/ BGNES

Архивът съдържа документация за Католическата църква в цял свят, датираща от 8 век насам. Той съдържа 600 различни сбирки, подредени по лавици, дълги 85 километра.


Share Follow

Leave A Reply