Народното събрание прекрати правомощията на Волен Сидеров като депутат без дебати. „За“ оставката му гласуваха 149 народни представители, „против“ – 9 и „въздържали се“ – 8, с което тя бе приета. Депутатът от „Атака“ Павел Шопов възрази в процедура по начина на водене срещу председателстващия Народното Събрание Емил Христов. Шопов обвини Христов, че не е дал възможност на депутатите да обсъдят оставката. „Вие трябваше да дадете възможността за дебат. Да подканите залата. Това се прави винаги. Аз се опитах още тогава да направя искане за повторно гласуване. Вие отново не погледнахте залата. Вдигах ръка“, заяви още Шопов.

Павел Шопов

Павел Шопов

Оставката на Сидеров е входирана в деловодството на парламента на 24 октомври. Сидеров бе избран от 31-ви Многомандатен избирателен район – Ямбол от листата на „Обединени патриоти“. Досега той беше депутат, нечленуващ в парламентарна група, след като бе изключен от групата на патриотите.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Парламентът прие оставката и на Лиляна Павлова като народен представител. „За“ прекратяване на нейните правомощия гласуваха 156 народни представители, „против“ – 3 и „въздържали се“ – 1, с което тя бе приета. Лиляна Павлова бе избрана от 3-ти Многомандатен избирателен район – Варна за народен представител на изборите през 2017 г. от листата на ГЕРБ. Тя бе министър на Българското председателство на Съвета на ЕС за периода на председателството в кабинета „Борисов“ 3.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

На 5 юни 2019 г. със свое решение правителството номинира Лиляна Павлова за позицията на вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Правителството аргументира избора си с факта, че Лиляна Павлова е финансов експерт с богат управленски опит в страната ни, тя има и опит във финансовото управление, в управлението на проекти и в сътрудничеството с европейските институции.


Share Follow

Leave A Reply