При заплатите трябва да има баланс между санитари, сестри, лекари, но не трябва да има голяма ножица. Министър Ананиев е прав, че не може по-малко от 50 % от месечния оборот на едно болнично заведение да не се дава за фонд работна заплата. Това трябва повечето болници да го направят, а тези които са го направили да го поддържат. Това заяви проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на „Пирогов“, пред БНТ. Проф. Асен Балтов коментира проектобюджета на НЗОК, като по думите му се очаква около 230 млн. повече да бъдат отпуснати за болнична помощ или 2 млрд. 230 млн. бюджет за болнична помощ за догодини, което е около 10% спрямо 2019 година.

Пирогов линейка

Това, което иска да предложи Българският лекарски съюз, е намиране на начин за намаляване броя на хоспитализациите, защото се достигна праг, който е на свръххоспитализации, каза проф. Балтов. По думите му клиничните пътеки също има някои, които са ниско остойностени, някои от тях задължително трябва да бъдат повишени. Повечето от хирургичните пътеки са изключително недооценени и недофинансирани. Не може една операция за апендицит да бъде 400 лв, каза още той. По отношение на заплатите на медицинските сестри Балтов заяви, че на места има болници, които са остойностили труда им.

проф. Асен Балтов, снимка: flashnews.bg

проф. Асен Балтов, снимка: flashnews.bg

„Те искат прекалено високи заплати, които на този етап не са достижими, но в периода до две три години, това ще бъде достигнато. В „Пирогов“ сме направили всичко възможно да бъдем на нивото на колективния браншовия трудов договор между министерството и двете организиции – „Подкрепа“ и КНСБ. Основната заплата е между 930 и 980 лв в „Пирогов“ на една медицинска сестра, лаборант, рентгенов – клиничен. Това, което предстои в „Пирогов“ – разбира се, ще има леко увеличение на основните заплати, защото от догодина очакваме минималната работна заплата да стане 610 лв. Трябва да има баланс между санитари, сестри, лекари, но не трябва да има голяма ножица. Министър Ананиев е прав, че не може по-малко от 50 процента от оборота месечния на едно болнично заведение да не се дава за фонд работна заплата. Това трябва повечето болници да го направя, а тези, които са го направили, да го поддържат“, коментира той.


Share Follow

Leave A Reply