Нови безредици в Чили. Протестите с искания за по-добър живот продължават въпреки обещанията на правителството за реформи. Стотици хиляди хора изпълниха улиците на чилийската столица Сантяго, скандирайки срещу социалното неравенство и поскъпването на живота.

снимка: AP

Това е вторият подобен масов протест в рамките на няколко дни. Демонстрацията, започнала като мирен марш, прерасна в сблъсъци с полицията. Органите на реда използваха сълзотворен газ и водни оръдия в опит да разпръснат множеството, което отвърна с камъни и коктейли Молотов.

снимка: AP

До момента тъжната статистика показва, че при демонстрациите, започнали миналия месец като протест срещу поскъпването на билета за метрото, са загинали над 20 души, а близо 2 хиляди са ранените.

снимка: Getty Images

Вълната от недоволство не стихва въпреки решението на властите да отменят повишаването на цените и сега протестите на хората са насочени срещу занижения стандарт на живот в потъналата в дългове страна. Въпреки че президентът Себастиан Пинера обеща реформи, включително повишаване на минималната заплата, по-високи данъци за богатите и дори промени в кабинета, хората продължават да настояват за оставката му и за провеждане на конституционни реформи.


Share Follow

Leave A Reply