За днес е насрочено първото заседание на новоизбрания Общински съвет в Несебър. На него клетва трябва да положи и новият кмет на града Николай Димитров, който обаче е в следствения арест в София. Той ще бъде конвоиран, за да присъства на церемонията.

Преди дни Ина Лулчева -адвокатът на Николай Димитров внесе искане до специализираната прокуратура, той да бъде освободен от ареста, за да може да положи клетва пред новоизбрания общински съвет на Несебър на 11 ноември. Молбата беше за промяна на мярката от задържане под стража в по-лека, а като алтернативна възможност се предлага Димитров да бъде конвоиран за полагането на клетва като кмет. В документа Лулчева посочва, че европейската конвенция за защита правата на човека гарантира правото на неприкосновеност на личния живот. В което несъмнено се включва и правото на трудова заетост и политическа активност, като намесата на държавните власти в упражняването на това право е недопустима освен в случаите, предвидени в закона и необходими в едно демократично общество”, посочва Лулчева. Адвокатката уточнява, че предоставянето на тази възможност, както и встъпването му в длъжност “не застрашава националната и обществена сигурност, правата и свободите на другите”.

Николай Димитров и двама от новоизбраните общински съветници са с повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за купуване на гласове. От Общинската избирателна комисия в Несебър заявиха, че за общинските съветници в Изборния кодекс е предвидена отсрочка и ако те не могат да положат клетва на първата общинска сесия, могат да го направят на второто заседание на Общинския съвет. Това не важи обаче за новоизбрания кмет. Николай Димитров е сочен за ръководител на групата. След като положи клетва за кмет на Несебър, той ще бъде върнат в ареста.


Share Follow

Leave A Reply