Споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа влезе в сила в 5.30 ч. (българско време) тази сутрин, предаде Франс прес, като се позова на високопоставени представители на Египет и на радикалната палестинска групировка Ислямски джихад.

Газа, Ерусалим

Споразумението е било постигнато с посредничеството на Египет и е било одобрено от палестинските групировки, включително от Ислямски джихад. То предвижда групировките да гарантират възстановяването на спокойствието в ивицата Газа и да поддържат мира по време на демонстрации. Израел от своя страна се задължава да прекрати военните действия и да спазва прекратяването на огъня по време на палестинските демонстрации.
По-рано тази нощ шестима палестински цивилни, всички те от едно семейство, бяха убити при израелски въздушен удар в ивицата Газа срещу „елементи от Ислямски джихад“.
Преди това от анклава бяха изстреляни ракети по Израел.

снимка: БГНЕС

С това общият брой на убитите в ивицата Газа при изблика на насилие през последните 48 часа достигна 32. Поне една трета от жертвите са цивилни.
Насилието избухна, след като един от командирите на военното крило на Ислямски джихад, Баха Абу ал Ата, бе убит при израелски въздушен удар във вторник сутринта.


Share Follow

Leave A Reply