Вътрешната опозиция поиска оставката на Корнелия Нинова и ръководството на БСП в писмо до Пленума на партията. Причината е провалът на местния вот.  Писмото е алтернативен анализ на резултатите от изборите, изготвен от представителите на вътрешнопартийната опозиция. Автор на анализа е Чавдар Георгиев – бивш член на ръководството от времето, когато председател на социалистическата партия беше Михаил Миков.

Сергей Станишев

Под документа с апел за оставки стоят подписите на 50 социалисти, сред които и Михаил Миков, Сергей Станишев, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Димитър Дъбов, Георги Божинов и Борислав Гуцанов, както и от настоящи депутати от левицата като Валери Жаблянов, Красимир Янков, Антон Кутев, Лало Кирилов и Дора Янкова. Писмото е разпратено по пощата до всички членове на Националния съвет на БСП в навечерието на неделния пленум на партията, на който ще се обсъжда представянето на столетницата на местния вот.

В анализа те казват, че партията на практика е повторила резултатите от изборите през 2015 г., когато има 60 кметове на общини и 930 общински съветници, докато сега има 58 кметове на общини и 1006 съветници. В анализа на опозицията, който се очаква да бъде депозиран на „Позитано“ 20 преди пленума, се посочва, че смяната на председателя и ръководството е необходима, ако партийците искат БСП да се възприема като алтернатива на статуквото. „С политическия курс на това ръководство БСП не може да спечели следващи избори, ще расте само толкова, колкото е удобно на ГЕРБ, и ще се радва единствено на второстепенната политическа роля на „завърнал се участващ“ във властта“, посочват социалистите.

снимка: БГНЕС

Опозицията на ръководството смята, че е необходимо отваряне на БСП към центъра и гражданите, а не това, с което се занимавала Нинова като първостепенна задача – „прочистване на партията по свое усмотрение“. Посочва се още, че имало пълна нетърпимост към различните мнения в партията. „Широко рекламираната „промяна“ според Нинова, която всъщност е подмяна на БСП и прокарване на линии на разделение и противопоставяне, не даде положителен резултат и не доведе до нарастваща подкрепа“, пише в алтернативния анализ.

Макар и Националният съвет да не може да гласува оставката на председателя, при изборни загуби досега лидерът не веднъж е искал вот на доверие от съвета. Близки до Нинова се съмняват, че ще се стигне до такъв ход. След загубата на евроизборите Нинова първо обяви оставка, но после се отказа от нея и направи заявка за нов мандат. Сегашният ѝ изтича през пролетта на следващата година, когато за първи път трябва да се проведе пряк избор на председател на БСП. Правила за провеждането му няма, но се знае, че той трябва да бъде предхождан от избори за местни лидери и делегати от страната в конгреса на партията.


Share Follow

Leave A Reply