Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ-България) настоява в официална позиция премиерът Бойко Борисов да поеме ангажимент, че натискът върху свободата на словото ще бъде преустановен и че няма да толерира арогантно отношение към журналисти от страна на членове на кабинета му или партийни функционери на ГЕРБ, съобщиха от Асоциацията.

снимка: БГНЕС

В писмото се посочват няколко примера за натиск върху журналисти. Асоциацията на европейските журналисти – България настоява министър Владислав Горанов да се извини на журналистката от БСТВ Нора Стоичкова или да си подаде оставката. Искането им е в следствие на това, че в петък Горанов се ядоса от въпрос, зададен от журналистите, по отношения на предложените нови правила за болничните и заяви първо, че той, а не журналистите определят по кои въпроси ще се говори, а след това заплаши журналистката, че “ще им спрат парите”.

снимка: БГНЕС

„Най-малкото, което Горанов дължи за тези две реплики, е извинение. Арогантното отношение на министъра е показателно за медийния комфорт, на който разчитат управляващите и който ги е разглезил до такава степен, че да излизат от равновесие след всеки въпрос, който не влиза в плановете им“, се посочва от Асоциацията. Те отбелязват, че заплахата от Горанов към журналистката Нора Стоичкова за спиране на парите е директен опит за цензура и е абсолютно недопустима. От Асоциацията посочват още, че тя идва и след подобно поведение от страна на премиера Бойко Борисов, който тази седмица, по време на връчването на икономически награди обяви, че наблюдава карикатурист, който го рисува, визирайки Христо Комарницки.

След втория тур на местните избори Борисов отказа да отговаря на журналистически въпроси, подразнен от въпрос на журналистката от Дневник Петя Владимирова. „След първия тур пък Борисов реши да бойкотира Би Ти Ви. Учудващо, публична реакция от телевизията не последва“, посочват още от АЕЖ.

Иван Портних, кмет на Варна

Друг случай, описан в декларацията, е натискът върху варненска журналистка от телевизия „Черно море“, след като е подложена на унижение заради въпроси, които е задала на кмета на Варна Иван Портних.

ОТ АЕЖ алармират, че всички тези сюжети от последните дни говорят за политико-олигархичния модел, който сериозно застрашава свободата на словото в България: „Едри бизнесмени, които са собственици на медии, репресират служителите си, когато последните си позволят дори на пръв поглед невинни отклонения от политиката да не се задават критични въпроси на “наши хора”, а медийната машина да се използва само за разправа с опоненти“.

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява за извинение или оставка на министър Горанов, излъчване на интервюто с кмета на Варна Иван Портних по телевизия Bulgaria on Air, извинение или оставка на варненската общинска съветничка Марица Гърдева заради обидния й коментар към журналистите, публикуван във фейсбук и ангажимент от страна на премиера Бойко Борисов, че натискът върху свободата на словото ще бъде преустановен и че няма да толерира арогантно отношение към журналисти от страна на членове на кабинета му или партийни функционери на ГЕРБ.


Share Follow

Leave A Reply