Над половината българи смятат, че няма необходимост от предсрочни парламентарни избори. 60% от запитаните отговарят, че правителството ще изкара пълен мандат, а само 16% заявяват, че според тях кабинетът ще завърши своя мандат предсрочно. Това показва проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните партии и институции. To е реализирано в периода 7-15 ноември 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1008 души на възраст 18+.

снимка: informo.bg

Според данните, резултатите от местния вот са довели до увеличаване на дистанцията между ГЕРБ и БСП, в полза на управляващата партия – 23.8% срещу 18.4%. Третата позиция се запазва от ДПС с 6.9%. Новият политически проект на Слави Трифонов „Няма такава държава“ се нарежда на четвърто място с 5.1%. ВМРО и Демократична България също биха прескочили парламентарната бариера, тъй като събират подкрепа от съответно 3.4% и 3.1% от всички интервюирани.

Близо ¼ от анкетираните оценяват положително работата на парламента срещу 63%, които дават отрицателна оценка. Правителството задържа малко по-високи нива, като 1/3 остават с положителна оценка, докато малко над половината с отрицателна. За президентската институция над половината 52% от запитаните дават положителна оценка за нейната работа, а 30% – отрицателна.


Share Follow

Leave A Reply