Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предаде днес ръководството на институцията на Шарл Мишел. Мандатът на председателя на Европейския съвет е две години и половина с възможност да бъде удължен само веднъж.

снимка: БГНЕС

„Преди пет години не подозирах, че сценарият на моя мандат ще бъде като писан от Алфред Хичкок“, пошегува се Туск. Той отбеляза, че от 2015 г. насам ЕС е преживял няколко кризи – на еврозоната, с мигрантите, покрай събитията в Украйна, възхода на „Ислямска държава“ и решението на Великобритания да се оттегли от Общността.

снимка: БГНЕС

„Гордея се, че в последните пет години служих на Европа. Това е най-доброто място на света. Европа ще остане такава, докато бъде континент на свободата и законността“, добави Туск. Той заяви, че общата европейска цел е единството.

снимка: БГНЕС

Туск предаде на Мишел звънеца, с който се откриват заседанията на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

снимка: БГНЕС

На свой ред Мишел изрази желанието си да направи всичко по силите си за разбирателство между държавите в ЕС. „Европа може да бъде по-самоуверена на световната сцена, можем не само да четем, а и да пишем вестникарските заглавия“, добави той. Доскорошният белгийски премиер обеща да работи в диалог и за намаляване на бюрокрацията.


Share Follow

Leave A Reply