НАТО не разглежда Русия като враг, но ще отвърне, ако тя атакува Полша и балтийските страни, предупреди генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю за полския всекидневник „Жечпосполита“, предаде Франс прес.

epa05361460 NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a press conference, a day ahead of the Meetings of NATO Ministers of Defence in Brussels, Belgium, 13 June 2016. EPA/OLIVIER HOSLET

„Чрез мощно присъствие на сили на НАТО в Полша и трите балтийски страни изпращаме много мощен сигнал на Русия: при атака срещу Полша и балтийските страни отговор ще даде целият алианс“, заяви Йенс Столтенберг. Това се случва на фона на днешната среща на върха на НАТО в Лондон.

снимка: waarmedia.com

„Не определяме Русия по този начин като враг на НАТО. Просто ще отвърнем в случай на нужда. Трябва да сме сигурни, че онова, което видяхме в Украйна – инвазия на Русия срещу неин съсед – не може да бъде повторено срещу един член на НАТО“, добави Столтенберг пред „Жечпосполита“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че ще продължи да блокира план на НАТО за балтийските страни и Полша, докато пактът не признае за терористична кюрдска полиция в Сирия, срещу която Анкара се бори. „Ако темата бъде сложена на масата на лидерския форум на НАТО, ще се държим по същия начин, няма никакви промени“, заяви Ердоган пред журналисти, преди да замине за срещата.

президентът Анджей Дуда
снимка: EPA/Pawel Supernak POLAND OUT

Турският президент посочи, че снощи е разговарял по телефона с полския си колега Анджей Дуда, който му е предложил разговор в кулоарите на срещата на НАТО с ръководителите и на трите балтийски държави – Естония, Литва и Латвия.
„Казах му, че много ще се радвам. Но ако нашите приятели в НАТО откажат да признаят (кюрдската милиция- Сили за защита на народа) за терористична организация, тогава, съжалявам, ще се противопоставим на всички предложени за приемане мерки“, заяви турският лидер.
НАТО е готова да отговаря на военните заплахи от страна на Китай, което е принципно нова задача за алианса, поставял си преди за цел само да възпира Съветския съюз и Русия. Това заяви Йенс Столтенберг след среща днес с президента на САЩ Доналд Тръмп преди форума в Лондон, предаде ТАСС.

снимка: Ройтерс

„Не се каним да местим НАТО в Южнокитайско море, но трябва с общи усилия да отговаряме на заплахите от страна на Китай, включително в киберпространството“, каза генералният секретар на алианса.


Share Follow

Leave A Reply