Въвеждането на тол системата, което трябва да стане най-късно до 1 март догодина, няма да доведе до забележимо поскъпване на стоките и услугите. Това заяви министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. По думите й например, цената на храни и напитки ще се увеличи средно с до 2 ст на килограм или литър.

снимка: БГНЕС

Не са основателни твърденията на някои търговци, че въвеждането на тол системата у нас ще доведе до драстично повишение на цената на стоките и услугите заради по-високите разходи за транспорт.
По изчисления цената на храните и напитките се очаква да се повиши с до 2 стотинки за килограм или литър.Това съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Тя участва на форум, организиран от АПИ и Световната банка относно бъдещето въвеждане на тол системата.

Тя трябва да влезе в сила най-късно от 1 март 2020 година и ще охване малко над 6000 км от републиканската пътна мрежа. Около 14 хил. километра, най-вече третокласни пътища, остават извън обхвата на тол системата.

снимка: БГНЕС

От АПИ са категорични, че тол системата вече е напълно изградена и готова да влезе в употреба. В момента се обсъждат различни варианти с бизнеса, за да може да бъде постигнат консенсус между фиска и предприемачите. Така например се търсят варианти да бъдат намалени тол таксите за автобусните превозвачи.


Share Follow

Leave A Reply