Извънредното правителствено заседание е само част от шоуто, защото имаше заседание на Министерски съвет три дни преди и ще има три дни след това. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в централата на партията, цитиран от „Фокус“. „Нищо не налагаше това да става точно в събота, освен това, че медиите ще се фокусират върху това и че министър-председателят ще има възможност да се изложи за пореден път. Той казва, че прави тези стъпка не заради българския гражданин, не заради българското общество и държава и тяхната потребност от справедливо правораздаване, а заради Венецианската конвенция, заради ЕК“, посочи Петков.

снимка: БГНЕС

По думите му премиерът Борисов е далеч от България в съзнанието си и вчерашното предложение за създаване на независим прокурор, който да разследва главния, е доказателство, че министър-председателят не се интересува от справедливостта, а само от имиджа си в европейските институции.

„Борисов сам каза, че го прави заради Венецианската и Европейската комисия, защото те ни натискали. Щом ни натискат, ето – Дани Кирилов да докладва, този исполин на правната мисъл. Разбираме, че тук става дума за нещо, което някой му е казал да го направи. Той не може да живее извън Варшавския договор или НАТО, за него няма значение. Той не може да живее извън СИВ или европейската общност. За Борисов няма значение, просто някой трябва да му го каже. Него не го интересува българина, него не го интересува усещането на българина за справедливост и това е изключително позорящ факт“, обясни Румен Петков.

Във връзка с обявения за утре първи търг за освободените от “Булгаргаз” количества природен газ, които ще се доставят през 2020 г., Петков изтъкна, че директорът на „Булгаргаз“ прави порочни процедури, които злепоставят България, и които поставят в унизително положение потребителите: и битовите, и икономиката. Той отбеляза, че директорът е пропуснал много време да регистрира „Булгаргаз“ на терминала в Гърция.

“Купува газ от прекупвачи, от посредници, което оскъпява газът, който ползват нашите потребители. Злепоставя доставчиците на втечнен газ и на първо място Съединените щати, защото САЩ продава 13 евро мегавата на терминала, а дотук газът стигаше 22 – 22,5 евро на мегават и тези пари отиват в нечии джобове, които е известно чии са“, допълни той.

снимка: Уикипедия

По думите му директорът на „Булгаргаз“ е обявил порочно процедурата за търга.
„Законовото изискване е да има петдневен период от обявлението на процедурата до нейното провеждане. Той я обяви на сайта на „Булгаргаз“ на 5 декември следобед в 15.00 часа. Както и да го смятаме, това означава, че всички, които биха проявили интерес към борсата и така наречения газов хъб, тоест са имали на разположение 6, 7 и 8, защото на 9 сутринта процедурата стартира в 10.00 часа“, обясни Петков.

Според лидера на АБВ шефът на „Булгаргаз“ трябва да бъде уволнен.
„Ако и сега министър-председателя не го уволни, защото той взима тези решения, а министърът само ги подписва, но решенията ги взима премиерът, то никой не може да убеди българската икономика и потребители, че това не е предварително предначертано и, че не цели провалянето на търгът. Така че това е много сериозен пореден провал, манипулация и измама от страна на ръководството на „Булгаргаз“. И трябва да се вземат мерки, ако искаме малко от малко да се види, че има държава в газовия сектор“, добави Румен Петков.


Share Follow

Leave A Reply