„Вчерашната среща с президента за местните избори беше ползотворна. Връчихме на държавния глава всички томове от изводите на Централната избирателна комисия“. Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев след вчерашната среща при президента Румен Радев. Той обясни, че са начертани проблемите като контролирания вот, недействителни гласове и купуването на гласове. По думите му сега е моментът за промени в изборното законодателство.

снимка: БГНЕС

“Недействителните бюлетини бяха 8,5% и са по-малко от изборите от 2015 г.”, каза още той. “Имаше разминаване в избирателните списъци, но това не повлия на изборните резултати. Разминаваха се данните от институциите за избирателите”, допълни говорителят на ЦИК. „Машинното гласуване е едно възможно средство, за да бъдат намалени недействителните гласове“, смята Андреев.

Като проблем при попълването на бюлетина Андреев посочи неяснотата или неразбирането на избирателите за правилното попълване на преференцията. Отбелязването само на преференцията води до недействителност на гласовете.


Share Follow

Leave A Reply