Парламентът избра Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). С 165 гласа „за“ , 30 „против“ и 3 – „въздържал се“, депутатите избраха действащия главен прокурор да оглави комисията.

Претендент за поста освен Цацаров беше и депутатът от „Воля“ Симеон Найденов. „За“ него гласуваха 12 народни представители, 42-ма „против“, 136 се въздържаха.

Сотир Цацаров завършва специалност „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На 10.01.2013 встъпва в длъжност като главен прокурор на Република България. Преди това той е председател на Окръжния съд в Пловдив. Бил е и зам.-председател на Окръжния съд – Пловдив, председател на Районен съд – Асеновград и районен съдия.

Цацаров беше предложен за поста от ПП на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в началото на ноември. Найденов беше подкрепен от “Воля”. „Преди две години беше създедана КПКОНПИ. Ако днес попитаме някого изнън тази зала с какво свързва КПКОНПИ, повечето хора ще кажат с незаконно придобитата тераса на нейния председател Пламен Георгиев. Какво последва от това – за награда лично премиерът го направи консул. Това прилича ли ви на борба с корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество? Не. За две години Комисията доказа своята неефективност. Г-н Цацаров сподели при изслушването, че ще се опита да я събуди. Вярваме, че ще положи всички усилия, професионални, на които е способен. Г-н Цацаров, тази комисия не е заспала, тя е мъртво родена. Тя е такава, защото няма разследващи функции“, Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Големият проблем днес в правозащитната система са невероятните скандали на върха на тази правозащитна сисетма. Никой не е мислил в това Велико Народно събрание, че ще дойде време 30 години от демокрацията, 30 години от този 14 декември, на който свалихме чл. 1, за да може и вие да сте Социалистическа партия, да имате шеф на ПЕС, г-жа Нинова да е зам-председател на Световния социалистически интернационал, за да го докараме дотук заседание на такъв висш орган като ВСС 10 часа да се предава по телевизията, настървени, мразещи се съдии да говорят на прокурори и те да им отговарят. В коя страна има такова чудо? Казват избирателите: „Г-н Марков, ония какво се джанкат“. „Ония“ са Висшия съдебен съвет. Може да си представите в очите на хората докъде е стигнала нашата съдебна система“, заяви депутатът от ГЕРБ Георги Марков. По закон новият шеф на комисията ще довърши мандата на Пламен Георгиев, който подаде оставка.

снимка: informo.bg

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е независим специализиран постоянно действащ държавен орган за осъществяване на политиката по противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Тя е създадена със Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) (обн. ДВ. бр.7 от 19.01. 2018 г.). Комисията се отчита за своята дейност пред Народното събрание на Република България. Комисията е правоприемник на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).


Share Follow

Leave A Reply