„Социалните услуги съществуват последните 15 години. Повече от 1350 социални услуги съществуват като едва 15% от тях се изпълняват от неправителствени организации, 85% от се изпълняват от общини. В Закона за социалните услуги става дума за различна форма на грижа, за възрастни хора, за семейства, които имат нужда от подкрепа“. Това каза социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в парламента.

снимка: БГНЕС

„Искаме да подчертаем, че Закона за социалните услуги не третира отнемането на деца от семействата и няма за цел това. Точно обратното е с него се цели подпомагането на възрастни хора, деца с увреждания, както и на многодетни семейства“, допълни още Сачева. Тя обясни, че ще се проведат срещи със всички парламентарни групи, НПО-та, граждански организации, включително и с Българската православна църква. Причината за тези срещи са да се запознаят с нововъведенията, а ние от друга да разберем техните притеснения относно Закона.

снимка: БГНЕС

Искаме да заявим своята ясна позиция и да успокоим обществото, че в Закона за социалните услуги не се предвижда отнемане на деца от семейството. Това каза на брифинг в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Председателят на ПГ на ГЕРБ подчерта, че всяка друга злоупотреба с текстовете в него, не е в интерес на българското общество.


Share Follow

Leave A Reply