„Последната половин година за мен е най-тежката в професионален план. Но това не трябва да е оценка за това каква година изпраща българското земеделие“, каза пред БНТ министърът на земеделието Десислава Танева. „В сектора на зърнопроизводството изпращаме една добра година. Въпреки сушата достигаме рекорди добив на пшеница“, отбеляза тя.

Министърът не пропусна обаче да отбележи като събитие за 2019 година кризата с африканската чума по свинете. „Африканската чума по свинете все още не е отминала“, каза тя. Предстоят още предизвикателства, но Танева очаква през 2020 година да сме по-подготвени. „При дивите свине продължават да се извършват отстрели всяка седмица. Около 2 300 свине се отстрелват всеки уикенд. Положителни проби за АФЧ има в цяла Източна България, до границите с Гърция и Турция. 137 000 свине у нас бяха убити през тази година. Щетата от миналата година подлежи на бързо възстановяване“, увери Танева.

БГНЕС

„ЕС няма да си иска пари заради откритите проблеми при къщите за гости. Програмата приключи добре за България. Всичко, което се събере по тези актове, ще бъде приход по националния бюджет“, каза министърът на земеделието. Тя коментира откритите множество нарушения, много от тях свързани с управляващите, по програмата за развитие на селските райони, по която се финансираха къщи за гости през миналия програмен период.

снимка: b-scpa.com

„Смятам, че реагирахме и отговорихме на обществените очаквания. Никога досега не е извършвана проверка, каквато направихме на 100% от къщите за гости с присъствието на медиите на всяка проверка. На всички къщи с неизпълнение им е изискана субсидията, пълна или частична, според неизпълнението“, каза още министърът. Тя каза също, че Държавен фонд „Земеделие“ от 16 октомври, когато започна сезонът на плащанията, до 20 декември, ще изплати общо над 1 млрд. лева за българските земеделци.


Share Follow

Leave A Reply