Рекорден брой жени са избрани за депутати в британския парламент на изборите в четвъртък, но активистите от кампаниите за повече права за жените, въпреки че приветстват този резултат, казват, че е нужен по-голям напредък към равното парламентарно представяне, предаде Ройтерс. Сега жените заемат 220 места в 650-местната Камара на общините на британския парламент. След предишните избори те бяха 208. “Повече депутати жени отпреди е достойно за приветстване, но напредъкът е от 32% на едва 34%”, казва Сам Сметърс, изпълнителния директор на групата за защита на правата на жените “Дружество Фосет”. “Вместо да се поздравяваме заради този съвсем бавен напредък, нека да поискаме ангажимент от всички политически партии за действие, за да се постигне нужната бърза промяна. Време е за равна власт”, допълва той.

Нараства все повече вниманието към политическите партии относно многообразието на техните кандидати, но защитници на правата на жените казват, че токсичната политика и високите нива на злоупотреби на джендър основа отблъскват жените от кандидатиране за депутатски места. Две трети от депутатките заявиха по време на допитване на парламентарната комисия за жените и равнопоставеността през ноември, че липсата на напредък в борбата с насилието и онлайн издевателствата срещу жените в политиката влияят на тяхната готовност да се кандидатират за преизбиране. Редица депутатки избраха да не се кандидатират отново на изборите на 12 декември, като някои от тях посочиха като фактор за това свое решение злоупотребите, на които са станали обект заради депутатската им роля.

снимка: morganmckinley.com.au

Повишаването на броя на депутатките в новия парламент идва до голяма степен от увеличената подкрепа за кандидатки от Консервативната партия, извоювала абсолютно мнозинство на изборите на 12 декември. Въпреки това само една четвърт от спечелените от нея места са заети сега от жени. Същевременно обаче Лейбъристката партия се озова с мнозинство от жени в депутатските си редици – 104 депутатки срещу 98 депутати. Според защитници на правата на жените при тези темпове ще са нужни десетилетия за постигане на равно представяне на двата пола в парламента, тоест на 50 на 50.


Share Follow

Leave A Reply