Новият главен прокурор Иван Гешев встъпи в длъжност. Той положи клетва на тържествена церемония в Съдебната палата.Oт днес започва неговият 7-годишен мaндат. Сред присъстващите бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и бивши главни прокурори. Иван Гешев е шестият обвинител номер едно след промените у нас.


„Искам да благодаря на първо място на колегите прокурори за това, че не само ме подкрепиха, но че показаха, че прокуратурата е колектив и екип, който може да решава сам собствените си проблеми. Вече съм главен прокурор благодарение на тези хора. Показахме какво можем, когато сме единни и имаме обща цел. Сега предстои да отговорим на очакванията на българските граждани за повече справедливост, независимо дали става въпрос за беден или богат, за пенсионер или работещ“, бяха първите думи на Иван Гешев в качеството му на главен прокурор на България.

По думите му прокуратурата ще стане по- открита, ще се отвори към проблемите и болките на хората, ще стане и по-динамична. „Това ще го направим, ако сме единни, ако в институциите виждаме партньор, а не враг. Знаем, че не сме безгрешни и няма първи да хвърлим камък. Знам, че ще е трудно и тежко през този мандат, но то не е било и друго. Цената си заслужава, защото цената е една по-добра и правова държава, която да оставим на децата и внуците си. Може да вървим с малки крачки, но никога не вървим назад“, отбеляза той.

Иван Гешев встъпва в длъжност по- рано от предвиденото заради новото назначение на неговия предшественик Сотир Цацаров. Цацаров беше избран с голямо мнозинство от Народното събрание за председател на Антикорупционната комисия. Държавният глава вече издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор.


Share Follow

Leave A Reply