„Сто и тридесет хиляди български граждани очакват Коледните празници без достъп до питейна вода и с непрекъснато затягащ се режим на водата. От утре в община Перник обявяват бедствено положение. И това не е следствие на природно бедствие, а на дългогодишно източване на питейната вода на един от големите градове в България – Перник за индустриални нужди, независимо от непрекъснато намаляващите нива на единствения източник – язовир ”Студена”.“ Това посочи евродепутатът Радан Кънев. Той внесе днес в Европейския парламент необходимите подписи за въпрос с устен отговор до ЕК за водната криза в Перник. Председателският съвет на ЕП следва да се произнесе за включване на дебат за водната криза в Перник в дневния ред на следващата пленарна сесия на ЕП (13 януари – 16 януари 2020).

Радан Кънев
снимка: БГНЕС

„Стотици милиони, в т.ч. значителни европейски средства, бяха инвестирани през последните години във водната инфраструктура в България. И въпреки това, проблемът в Перник съвсем не е изолиран. Гражданите на десетия по население град в страната – Шумен, от десетилетия живеят без достъп до питейна вода. Практически същото се отнася до Варна, третия град и център на туристическата индустрия. И за много други градове и села без достъп до прясна питейна вода.
Прясната питейна вода е право на гражданите на ЕС. Нарушаването на това право и неефективното харчене на европейски средства не са проблем на Перник или дори само на България. Това е европейски проблем.“, посочи още той.

Язовир „Студена“, снимка: Informo.bg


Share Follow

Leave A Reply