2019 година бе белязана от масови протести. Демонстрации имаше в цялата страна. За част от недоволните бяха намерени решения, но за други – все още не.

Информо Ви представя най-значимите за обществеността събития от 2019 година:

Протестите на медици, фармацевти и социални работници
Едни от най-ескалиращите протести бяха на медицинските сестри, които излизаха многократно на улиците в редица градове на страната. Исканията са им не само за увеличение на заплатите в сектора и подобряване на условията на труд, но и за цялостна реформа на здравеопазването.
За увеличение на заплатите настояваха и социалните работници, чиито проблеми се коренят от години.
Протести имаше и от страна на фармацевтите поради влизащата в сила наредба за верификация на лекарствата, която налагаше всички аптеки да свържат към компютрите си специални четци за кодовете на лекарствата, които за някои от тях се оказаха непосилно скъпи.

Биопроизводителите
Биопроизводителите също изразиха недоволството си пред Министерството на земеделието. Те обвиниха ведомството в ощетяване на родното производство и свръхрегулация, която съсипва бизнеса им.

Стратегията на детето
Стратегията за детето също предизвика масови протести. Породиха се и множество слухове и грешни тълкувания, които предизвикаха истерии и масово извеждане на деца от училищата им.

Африканската чума
Тази година африканската чума по свинете навлезе ударно в България, като успя да достигне 90% от областите в страната. Това доведе до умъртвяването на стотици домашни прасета, в следствие на което много хора се възпротивиха и изразиха недоверието си в Българската агенция по безопасност на храните.

снимка: www.porkbusiness.com

Още протести
Протести имаше още и на учителите, синдикатите, шофьорите на автобуси, майките на деца с увреждания, противниците и подкрепящите новия главен прокурор Иван Гешев, както и много други.

Дюните край къмпинг „Смокиня“
2019 година носи и белега от разрушените дюни край къмпинг „Смокиня“. Месеци по-късно стана ясно, обаче, че съдът освободи от наказателна отговорност, виновните за разкопаването на природните богатства.

Бюджет 2020
След поуките, които си направи парламентът, тази година приоритетно бяха разпределени пари от бюджета за 2020 година за образование и за здравеопазване. Съответно близо 5 млрд. лева за образование и малко повече за здравеопазване –4.7 млрд. лв. за здравната каса и 662 млн. лв. за ресорното министерство. За социалните работници ръстът на възнагражденията ще бъде до 15%, а за педагогическия персонал – до 18 на сто. От 1 януари минималната работна заплата се увеличава на 610 лева, а от 1 юли долният праг на пенсията става 250 лв.

Това бяха по-важните обществени новини за България през 2019. Следете сайта на Информо и през следващата година. Екипът ни ви желае весели празници!


Share Follow

Leave A Reply