„Енергийно-промишленият комплекс „Марица изток” е тема за поне 5-6 години работа“, заяви в Стара Загора премиерът Бойко Борисов. В контекста на “зелената сделка”, постигната в Брюксел за достигане на нулеви емисии до 2030 г. и ограничаване на въглищата в индустрията, Борисов каза, че за да заработят ТЕЦ-овете на алтернативни източници – газ, ще са необходими поне милиард евро.

снимка: www.infoz.bg

Борисов каза, че по темата е необходим консенсус и не може да се вземе еднолично решение. “Това е нещо, което касае енергосистемата – 60% от тока се прави от ТЕЦ-овете, 15-20 000 души работят, това не е някакво лесно решение и еднолично да се вземе”, каза той. Премиерът добави, че ще се търси трансформация, но трябва да се гарантира и сигурността на хилядите работници. „Въпросът е хората да бъдат спокойни, че всеки ще има пенсия, ще има работна заплата и няма да бъде оставен на улицата”, посочи той.

По повод водната криза в Перник Борисов каза, че виновниците трябва да получат наказание. „Всеки, който е допринесъл за сегашната криза, ще си понесе отговорността. Когато правихме водните цикли с европейските пари, някои кметове отказаха да се включат в тези проекти. Днес България е една огромна строителна площадка. Изграждаме поне 10 огромни инфраструктурни проекта“, отбеляза той. „В пещерите до Перник е намерена вода и ще поставим поне 80 км нови тръби“, съобщи премиерът.

Днес Борисов посети Стара Загора и се срещна с кмета Живко Тодоров, за да види къде ще се изгражда новата многофункционална зала с 5 200 места, за която правителството отпусна първия транш от 4,5 млн. лева. Нова многофункционална спортна зала трябва да бъде открита до 2021 г. Тя ще се намира в Новия парк на града.


Share Follow

Leave A Reply