„България продължава да е най-корумпираната държава в ЕС, хората живеят в бедност, а журналистите са сплашвани и лишавани от възможност за работа“, каза евродепутатът Елена Йончева в интервю пред швейцарския вестник „Тагесанцайгер“, съобщиха от пресофиса на Елена Йончева. Евродепутатът настоява Европейската комисия да има по-ефективен контрол спрямо България.

снимка: halcyongroup.eu

„Корупцията е огромен проблем за нас. От седем милиона българи два милиона и половина са напуснали страната. Милион и половина живеят под прага на бедността от 190 швейцарски франка на месец. Европейският съюз изразходва много средства, например за българската инфраструктура, особено за изграждането на пътища. Но между 40 до 50% от инвестициите се отклоняват към корумпирани политици“, посочи тя.

снимка: БГНЕС

По думите ѝ състоянието на пътищата е катастрофално. „Само 12 месеца след изграждането им се налага отново да започне кърпенето на дупки. Миналата година се случи инцидент с автобус, при който загинаха 16 души. При разследването се установи, че пътят е бил направен нехайно, повърхността му е била хлъзгава, поради неправилно положена настилка. Експертите твърдят, че така е в цялата държава“, каза още Йончева.

„Журналисти разкриха, че олигарси от приятелски кръгове са купили за младата приятелка на Борисов вила в Барселона и са открили на нейно име сметка за почти 800 000 швейцарски франка. Съществува подозрение, че зад всичко това стои Борисов. Аз предоставих документи на българската прокуратура, но не получих никакъв отговор. Сега случаят е предаден на испанската прокуратура, която трябва да провери откъде идват парите. Журналистите в България се отказаха от по-нататъшното разследване на случая, защото е прекалено опасно. В очите на хората сега аз станах престъпник. Това е чудовищно“, посочи тя.


Share Follow

Leave A Reply