Без сблъсъци и напрежение преминава последният за 2019 година протест на „жълтите жилетки“, съобщава РИА Новости. Традиционният съботен митинг на движението на „жълтите жилетки“ започна от площад „Биржи“ в Париж, предаде БГНЕС. Според груби оценки на наблюдатели участниците в протеста са няколкостотин души. Те се събраха по обяд на площада и тръгнаха на шествие из града.

Маршрутът на митинга минава през Площада на Републиката до гара Север. Там „жълтите жилетки“, както е планирано, ще се присъединят към демонстрацията срещу пенсионната реформа, организирана от синдикатите. На плакатите и банерите, носени от протестиращите, са написани призиви за безсрочна стачка срещу пенсионната реформа и искания за оставка на френския президент. Подсилените полицейски отряди дежурят на мястото.

Вече повече от една година движението на „жълтите жилетки“ протестира в цяла Франция. От 5 декември се провежда национална стачка срещу обявената от правителството пенсионна реформа, в резултат на която някои категории французи, включително транспортните работници, могат да загубят редица привилегии и специални пенсионни режими. В резултат на стачката в цялата страна за повече от три седмици работата на обществения транспорт – метрото и влаковете, беше значително нарушена. През този период в Париж и други френски градове се проведоха няколко мащабни протеста.

Следващият голям митинг във Франция е насрочен за 9 януари. От 7 януари пък започват интензивни срещи между синдикатите и правителството за пенсионната реформа.


Share Follow

Leave A Reply