Вижте криминалните събитията, които белязаха 2019 година. За знаковите акции, и дела Ви разказваме сега:

Екстрадираха Митьо Очите от Турция

Екстрадираха несебърския наркобос Димитър Желязков с прякор-  Митьо Очите от Турция. Той е обвинен за лидер на организирана престъпна група, за рекет, изнудване и палежи. Освен Желязков, в групата участвали и общински съветници от Несебър и Бургас – Бенчо Бенчев и Пейко Янков. Бенчев е обвинен още от прокуратурата за това, че е укривал Митьо Очите в Турция и Гърция.

снимка: temida.tv

Съдят Миню Стайков

Миню Стайков остава в ареста. Той е съден за пране на пари, данъчни престъпления и незаконно притежание на акцизни стоки без бандерол, а основният предмет на делото е свързан с разкритата от Специализираната прокуратура нелегална фабрика за производство на цигари. При последното дело съдът отхвърли искането на Миню Стайков за изменение на мярката му за неотклонение „Задържане под стража“ заради наличието на опасност да влияе върху разследването.

Обвиниха семейство Арабаджиеви

Маринела и Ветко Арабаджиеви са обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. Те се укриваха в Испания като по- късно бяха намерени и екстрадирани. При последното заседание съдът определи мярка „домашен арест” за Маринела Арабаджиева, а съпругът и Ветко Арабаджиев остана в ареста.

снимка: Булфото

Запорираха имуществото на семейство Баневи

Продължава делото на бизнесмените Николай Банев и съпругата му Евгения Баневи. Те източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв. Съдът наложи запор на движимото и недвижимо имущество на бизнесмените. В момента в ареста е само Николай Банев, а съпругата му е с мярка “подписка“ заради влошено здравословно състояние.

снимка: БГНЕС

Хакерска атака срещу НАП

През юли базите с лични данни на НАП бяха пробити от хакери. ЕГН-та, имена и адреси на 5 милиона българи бяха откраднати. Комисията за защита на личните данни глоби Националната агенция по приходите с 5.1 млн. лв. НАП оспори наказателното постановление. В парламента беше създадена Временната комисия за проверка на източването на данните от приходната администрация. Зa aтaĸaтa бяха oбвинeни Kpиcтиян Бoйĸoв oт ТАD Grоuр, както и собственика Ивaн Toдopoв и тъpгoвcĸия диpeĸтop Гeopги Янĸoв. Тодоров и до момента остава в ареста заради престъплението.

снимка: haskovo.live

 

Освободиха предсрочно Джок Полфрийман

Австралиецът Джок Полфрийман беше предсрочно освободен от затвора с решение на Софийския апелативен съд. Той излежа 12 от определените му 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Съдът обяви мотивите си за освобождаването с доброто му поведение в затвора. В момента Полфрийман създаде Българско затворническо сдружение за рехабилитация.

снимка: БГНЕС

Акции срещу фалшиви ТЕЛК-ове

При проведената акция през тази година беше разкрита схема за издаване на фалшиви ТЕЛК-ове от лекари от Варна и Бургас. При акцията бяха задържани 45 лица, 6 от тях са привлечени за наказателна отговорност, 31 са свидетели. Схемата е такава, че срещу заплащане лекари издават ТЕЛК- решения. Чрез тях се ощетява държавния бюджет в размер на 1,7 млрд. лв годишно.

снимка: haskovo.net

Това бяха по-важните криминални новини на България през 2019 . Следете сайта на Информо и през следващата година. Екипът ни ви желае весели празници.


Share Follow

Leave A Reply