На Йордановден хиляди българи се събираха край реки, язовири и море, за да извадят богоявленските кръстове под звуците на тъпани и гайди.

снимка: БГНЕС

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. Още от рано сутринта  традиционно мъжко хоро се изви в ледените води на река Тунджа. Ритуалът кандидатства за вписване в световното, културно нематериално наследство на ЮНЕСКО.

снимка: БГНЕС

В Калофер хвърленият кръст в реката беше изваден и подарен на най-малкия участник в ритуала – 8-годишният Кристиян.

Във Велико Търново в традиционния ритуал участваха 35-ма мъже. 38-годишният Петър Филев извади Богоявленския кръст от водите на река Янтра. Той получи от кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов парична награда и исторически тефтер.

снимка: БГНЕС

В парк „Езерото“ в жк. „Дружба 1”, стотици скочиха при спасяване на кръста във водите на езерото. 20-годишен студент от УНСС- Александър Лебешковски хвана Светия кръст. Той заяви, че парите от наградата ще дари за деца с онкохематологични заболявания. На водосвета присъста и кметът на София Йорданка Фандъкова.

В Пловдив повече от 50 души скочиха в ледените води на река Марица, за да извадят кръста. Той бе хванат от 37-годишният Николай Станков.

снимка: БГНЕС

34-ма мъже се включиха в тазгодишния ритуал в Бургас, от които имаше и трима американци. 22-годишният Яким Георгиев хвана Богоявленския кръст.

Над 60 мъже скочиха за Богоявленския кръст във Варна. Той бе хвърлен от Великопреславския митрополит Йоан. 27-годишният Александър Николов хвана кръста на Богоявление в студените морски води при Първа буна на крайбрежната алея.

В Кърджали празникът започна с благославяне на бойните знамена. Ритуалът за Йордановден в ледените води на Арда край манастира „Св. Йоан Предтеча“ изпълни пловдивският митрополит Николай. Десетки мъже скочиха от специално изграден понтон. Кръстът спаси 26-годишният Иван Каменов.

В Шумен участие взеха 15 мъже. Симеон Димитров от Казанлък улови Богоявленския кръст във водите на Шуменското езеро. Той беше поздравен от кмета Любомир Христов.

снимка: БГНЕС

Във водите на река Благоевградска Бистрица скочиха общо около 30 мъже и младежи, а самият ритуал бе наблюдаван от стотици жители и гости на града. Николай Томанов, шампион по таекуондо, хвана Богоявленския кръст. След като кръстът бе уловен, част от тях играха и хоро в студените води на реката.

снимка: bg-voice.info

След изваждането на кръста по традиция се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен.

За празника патриарх Неофит отслужи Велик Богоявленски водосвет в катедралата „Свети Александър Невски“. Малко след това започна и ритуалът за освещаване на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия. В него взе участие президентът Румен Радев, който прие почетния строй. Държавният глава поднесe венци пред Паметника на незнайния воин.


Share Follow

Leave A Reply