Ивановден е религиозен и народен празник, празнуван в чест на Свети Йоан Кръстител. Той е най-празнуваният имен ден в България, отбелязван от повече от 300 хиляди души в България. Жените, носещи името Иванка у нас са 55 260, а мъжете с име Иван – 147 644.Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от след сватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност.

В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Йоан като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

Заради празника на Ивановците театър Българска армия организира безплатна постановка за именниците „Много шум за нищо“, а за техните приятели билета ще е на половин цена.


Share Follow

Leave A Reply