Депутати предлагат промени в Наказателния кодекс, за да преодолеят противоречивата съдебна практика, свързана с присъдите на шофьори, хванати зад волана след употреба на наркотични вещества.

Законопроектът е качен за обществено обсъждане в сайта на Народното събрание, с него законодателят цели да преодолее противоречивата съдебна практика по някои случаи. Много често пътните полицаи установяват наличие на наркотично вещество у даден шофьор, но той по-късно е оправдан от съда. Причината за това е начинът, по който се извършват тестовете. Според специалистите те доказват единствено, че тестваният водач е приел наркотично вещество, но не точно кога, а това може да е било преди ден, два, седмица или дори месец. С други думи не се доказва категорично, че даденото вещество оказва влияние върху шофьора и неговите реакции към момента.

Така депутатите предлагат употребата на наркотици да се установява чрез тест на слюнката, който показва положителен резултат само в кратък период след употребата, за да може да се приеме, че наркотичното вещество оказва влияние и върху поведението и реакциите на водача. Предвижда се и кръвна проба, каквото се взема и на пияните шофьори. Различни експерти дават за пример сиропа за кашлица, който съдържа кодеин, засичан от полевите тестове на полицаите. Ето защо е необходима много ясна регламентация.


Share Follow

Leave A Reply