Делото за железопътната катастрофа в Хитрино продължава в Шуменския окръжен съд с представяне на експертизи, изготвени от вещи лица. Обвиняеми са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. Те управлявали влаковата композиция, дерайлирала в ранната сутрин на 10 декември 2016 г. в района на гара „Хитрино“, която превозвала пропилен и пропан-бутан, предаде БТА.

Хитрино, Снимка: БГНЕС

Първата експертиза – съдебно пожаро-техническа, бе представена от вещите лица, които са я изготвили – Марко Марков и Ивко Иванов. Според Марков само на едно място в Хитрино са установени разрушения в четирите посоки. Там е епицентърът на взрива. Това е къща, в която е имало печка. Според втория експерт са установени деформационни повреди вследствие на топлинни натоварвания на печката. По нея обаче „има редица и субективни и обективни въздействия“ и не може да се каже дали точно от нея тръгва взрива. Адвокатите на пострадалите и загиналите при инцидента в Хитрино казаха, че оспорват заключенията на експертизата, особено в частта изложена от Иванов, но тя бе приета от съда.

с. Хитрино, снимка: БГНЕС

На 10 декември 2016 г. в района на гара „Хитрино“ дерайлира товарна влакова композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан. От последвалия взрив загинаха седем души, а 29 пострадаха. Разрушени бяха и десетки сгради в населеното място.


Share Follow

Leave A Reply