Три години след трагедията в Хитрино Oкръжният съд в Шумен ще произнесе присъдата по делото срещу двамата машинисти. На 10 декември 2016 година влакова композиция с цистерни с газ дерайлира. Последва взрив. При трагичния инцидент загинаха 7 души, а десетки бяха ранени. Половината Хитрино бе разрушено. Обвиняеми са двамата машинисти, управлявали дерайлиралия влак. Във вторник от Окръжната прокуратура в Шумен поискаха 20 години затвор за двамата машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков. Толкова поискаха и адвокатите на пострадалите.

с. Хитрино, снимка: БГНЕС

От защитата на двама машинисти поискаха оправдателни присъди, тъй като няма доказване на всички обстоятелства около инцидента. Те посочиха, че състоянието на жп инфраструктурата в района на гарата не е било добро, както и изправността на стрелка Номер 5. „Не винаги скоростта е причина за едно произшествие. Нашата теза е, за да се твърди, че взривът е настъпил вследствие на дерайлирането като причинно-следствен механизъм, трябва да има установена причина за възпламеняването. Защото, ако тази причина се дължи на действия на други лица – причинно-следствената връзка е скъсана”, каза адвокатът на Димитър Михнев – Димитър Стефанов.

снимка: kashmirpatriot.com

Според адвоката на пострадалите Николай Димитров първопричината за настъпилия взрив е високата скорост. Оттам нататък всичко е поредица в причинно-следствената връзка, каза той. В Софийския градски съд се водят около 30 граждански дела за обезщетение на стойност няколко милиона лева.


Share Follow

Leave A Reply