3 159 случая на варицела са регистрирани в страната от началото на годината. Това съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев пред „Фокус“ . Той отбеляза, че болестта се явява много често в ранна детска възраст, а заболеваемостта в страната е висока, тъй като България е една от развитите европейски държави, които нямат ваксинационна програма за варицела. С промяна на наредбата от есента на миналата година варицелата е включена в списъка на т. нар. препоръчителните ваксини, допълни проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев, снимка: clubz.bg

Проф. Тодор Кантарджиев уточни, че при поставяне на ваксината детето трябва да е здраво, след което са необходими около три седмици, за да може организмът да посрещне инфекцията. Ако детето е заразено, то ще развие инфекцията в рамките на седмица до десет дни, което не е достатъчно за изграждането на имунен отговор при поставянето на ваксина, както е например при други инфекции, обясни проф. Кантарджиев. Затова ако детето е било в контакт с болно дете, родителите трябва да изчакат с поставянето на ваксина.

снимка:

Проф. Тодор Кантарджиев допълни, че ваксината се прави еднократно, като осигурява защита в много висок процент. В западните държави се прави и втора ваксинация в предучилищна възраст или на 13-годишна възраст. Тя обикновено се прави, ако някое дете не е реагирало с изграждане на имунен отговор, но не всеки организъм реагира на 100% винаги.


Share Follow

Leave A Reply