„БСП цели от Министерския съвет да си отиде още един министър и затова са решили, че трябва да си изберат виновен“, каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова в отговор на Георги Свиленски от БСП по време на дебатите по вота на недоверие. „Усилията, моите и на моите колеги в последните дни, месец и половина, са денонощно да търсим решение на кризата в Перник и ние го намерихме. От тази трибуна не чух вашето предложение за решение. От тази трибуна чух вашата присъда. Искам да попитам вас, г-н Свиленски, издавайки присъди от трибуната на Народното събрание, в кой нормативен документ прочетохте, че министърът на регионалното развитие следи обема във водните басейни“, попита още министърът.

„Освен че МРРБ е принципал на ВиК дружеството и следи неговите финансови показатели, да назначи управителя на ВиК дружеството, че има ангажимент да строи инфраструктура и да осигурява средства за ремонт, реконструкция и рехабилитация на ВиК инфраструктура, къде прочетохте, че министърът на регионалното развитие следи и дава разрешение за водочерпене и той еднолично трябва да бъде посочен пред гражданите на Перник като виновник за кризата. В първия момент, в който разбрах, че има криза в Перник, това е скандалът, който се разрази и тогава всички усилия бяха насочени натам“, допълни още министър Аврамова.

снимка: БГНЕС

„Слушах много внимателно целия дебат, от който очаквах конструктивни и работещи предложения за решение на кризата. За моя съжаление освен това, което е написано в мотивите, не чух нито едно работещо предложение, нито в краткосрочен план за решаване на кризата в Перник, нито работещо визионерско предложение за развитие на целия ВиК отрасъл. Отрасъл, в който са заети 16 хил. души, които поддържат ВиК мрежата“, заяви още Аврамова. По думите ѝ тази мрежа трябва да е изправна 24 часа, 365 дни в годината. „Кризата в Перник и проблемите на дружеството станаха повод за умишлено и целенасочено дискредитиране на целия отрасъл“, допълни още тя.

снимка: БГНЕС

Според нея е некоректно да се играе със страховете на хората в труден за тях момент. „Хората имат право да са гневни. И аз съм гневна, защото причините за Перник са обективни и субективни“, допълни още министърът. „Това, което ние правим в момента, е да търсим решение и да работим да облекчим режима в Перник“, заяви още Аврамова. „По-важният въпрос е какво правим оттук нататък. Важна стъпка ще бъде Законът за ВиК, който ще бъде готов до май месец“, уточни още Аврамова. Тя поясни, че се предвижда да се провери методологията на определяне на цената на водата.

снимка: БГНЕС

Тя уточни, че новият Вик холдинг ще решава текущи финансови проблеми, ще формира собствени приходи, като изпълнява строителна дейност, както и общи за дружествата политика като осигуряване на доставки на електроенергия за нуждите на ВиК операторите, техническа помощ, консултации и предоставяне на гаранции. По думите ѝ част от средствата ще бъдат за изграждане на довеждащи водопроводи. Министърът обяви идея за научно звено, което да подпомага решенията в сектора.


Share Follow

Leave A Reply