Финансовият министър Владислав Горанов и управителят на Българска народна банка Димитър Радев провеждат консултации с парламентарните групи за присъединяването на България към еврозоната. Днес ще се проведат срещи с БСП и ДПС. Парламентът ще е гарант за стабилността на курса лев- евро, който остава фиксиран на 1,9558. Промяната на курса е възможна само с ратификация на парламента. За такъв текст в Закона за БНБ настоя вчера премиерът Бойко Борисов. Той нареди на финансовия министър да подготви поправки на поправките, внесени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

снимка: БГНЕС

След вчерашния председателски съвет, финансовият министър увери, че има политически консенсус България да се присъедини към еврозоната. „Запознахме колегите от всички парламентарно представени партии за графика и степента на напредъка и получихме за първи път потвърждение от всички парламентарно представени партии, че присъединяването на България към еврозоната има политически консенсус. Имаме подкрепа и единомислие, че България трябва да се присъедини към еврото с курс 1,95583, тоест действащият“, каза още Горанов.

снимка: debati.bg

Днес се очаква бюджетната комисия към Народното събрание да разгледа на второ четене промените във валутния закон, които са необходими за влизането на България във валутния механизъм.


Share Follow

Leave A Reply