След жалбата на физически лица тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени част от спорната методика за медицинската експертиза за неработоспособност, която действа от 2018 година. Съдът отменя текста, според който при няколко заболявания от общ характер в крайната оценка на ТЕЛК се взема предвид само това с най-висок процент увреждане.

снимка: www.internationalworkplace.com/

Върховните съдии констатират, че при приемането на разпоредбата са липсвали статистически данни за броя на хората с повече от едно увреждане, не е спазено и задължителното условие да се изготви анализ за съответствие с правото на Европейския съюз. Решението може да се обжалва пред 5-членен състав на ВАС.

снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че ще обжалва решението. От здравното министерство уточниха пред БНР, че до окончателното произнасяне на 5-членен състав на съда ще продължи да действа настоящата методика. Това означава, че експертните лекарски комисии поне засега ще продължават да определят степента на увреждане, като взимат предвид само най-тежкото заболване, когато са налице едновременно няколко.


Share Follow

Leave A Reply