„Предстои връщане на контейнери с отпадъци в Италия, които са иззети след проверки в Батак и Варна“, каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в отговор на депутатски въпрос в рамките на парламентарния контрол.

снимка: news.bg

Той коментира и ситуацията с дружество „Феникс“ в Плевен, където се води разследване. „Ако се установи, че има нарушения на вносителя – отпадъците ще бъдат върнати в Италия, а ако нарушенията са извършени от приемащата българска фирма, ще бъде издадена заповед за екосъобразно третиране за сметка на дружеството получател“, отбеляза още той. Министърът посочи, че на площадката са правени четири допълнителни проверки, които са показали, че всичко е наред и документите от тези проверки са предадени на разследващите органи за последващи действия.

снимка: БГНЕС

Министърът каза, че е установено, че същата фирма, чиито действия по изхвърляне на отпадъци под мост на автомагистрала „Струма“, предизвикаха пожар, продължава да трупа отпадъци в близост до моста. „В случая ще бъде издадено предписание, по всяка вероятност ще бъде забранено дейността да се упражнява, докато не се отстранят всички неизправности“, каза още министърът. Той посочи, че има тенденция навсякъде в страната, където хората знаят, че няма как да реализират вече внесени отпадъци, се опитват да ги изчистят и ги изхвърлят по деретата – има издадено писмо до областните управители и кметовете да наблюдават какво се случва и да не се допуска нерегламентирано съхранение и освобождаване от отпадъци където и да е на територията на страната.

През миналата година от РИОСВ в страната са извършени общо 8868 проверки, за установените нарушения по сектор „отпадъци“ са издадени 224 наказателни постановления на стойност 822 900 лева. „Това не считаме, че е достатъчно, и през тази година контролът трябва да продължи с още по-голяма сила и с повече санкции, защото обществената нетърпимост е изключително висока“, каза министърът.


Share Follow

Leave A Reply