Американският държавен секретар Майк Помпео пристигна в столицата на Казахстан, където ще обсъди с ръководството на републиката въпроси на двустранното и регионално сътрудничество, както и такива от световния дневен ред, съобщи официалният представител на Министерството на външните работи на Казахстан Айбек Смадияров, цитиран от TACC.

снимка: БГНЕС

В рамките на посещението Помпео ще се срещне с държавния глава Касим-Жомарт Токаев, първия президент Нурсултан Назарбаев, както и с министъра на външните работи на Казахстан Мухтар Тлеуберди. По време на тези разговори ще бъдат обсъдени аспекти на двустранното и регионално сътрудничество, както и актуални въпроси от световен мащаб.

снимка: Zakon.kz

Държавният секретар на САЩ пристигна в Нур-Султан от беларуската столица Минск след преговори с президента Александър Лукашенко и беларуския външен министър Владимир Макей. От 2 до 3 февруари Помпео ще бъде в Узбекистан, където ще се срещне с президента Шавкат Мирзийоев и външния министър Абдулазиз Камилов. Освен това ръководителят на външното министерство на САЩ ще вземе участие в министерската среща във формата на „Централна Азия – САЩ“ („C5 + 1“), която ще се проведе в Ташкент.

Майк Помпео, снимка: БГНЕС

Предвиденото по-рано пътуване на държавния секретар на САЩ в Украйна, Беларус, Казахстан, Узбекистан и Кипър беше отложено поради изострянето на ситуацията в Ирак, където пред американското посолство се проведоха протести.


Share Follow

Leave A Reply