С решение на Общинския съвет Община Ловеч ще изпрати предложение до Министерството на културата драматичният театър в града да бъде именуван на Стефан Данаилов. Това съобщават от общинската администрация. Предложението културната институция да носи името на професора беше внесено от петима съветници от БСП. Част от мотивите им са, че артистът е уважаван от всички българи и в Ловеч е родена неговата майка – Евдокия Данаилова, в града на люляците той изкарва детството си.

На последното си заседание Общинският съвет е решил да бъде променена точка 2 от предложението, като вместо текста „задължава кмета да предприеме необходимите действия за изпълнение на решението“, е гласувано „да изпрати предложението до Министерството на културата“.

Основният мотив за това изменение е, че театърът в Ловеч е държавен и негов принципал е именно Министерството на културата. Според кмета на община Ловеч Корнелия Маринова, е необходимо широко обществено обсъждане за името на културната институция. По думите й трябва да се съобразят и основанията за това дали Стефан Данаилов има принос в развитието на ловешкия театър, дали за последните му успехи има някаква роля. Директорът на театъра Биляна Петрова заяви, че вече е уведомила министъра на културата Боил Банов за отправеното предложение от общинските съветници, предава БТА.


Share Follow

Leave A Reply