Държавата е в състояние на полиорганна недостатъчност, а мерките, които се вземат, са палиативни. Това заяви опозицията в лицето на БСП в обръщение от трибуната на НС, след като управляващите преодоляха поредния вот на недоверие. Трябва да признаем, че опозицията не е хипохондрична в случая, въпреки че лидерът на БСП Корнелия Нинова притежава силно изразен уклон към фатализъм. Водната криза, мръсният въздух и боклукът действително са симптоми на проблем с органите на властта. И симптоматиката не се изчерпва дотук.


След като БСП опитаха неуспешно да отстранят хирургически ГЕРБ от властта, президентът издаде своята епикриза, като заяви, че снема доверието си от правителството, разграничавайки се от болното политическо тяло. След като собственият му имунитет беше поставен под въпрос от Прокуратурата, Румен Радев, в опит да вдигне кръвното на управляващите, отключи автоимунна реакция, задълбочавайки ненужно „войната между институциите“. Разделението на властите е в основата на здравата политическа система, но то не трябва да се разбира буквално.

И държавният глава, и левицата предписват предсрочни избори. Но как евтаназирането на управляващите ще оздрави политическия организъм, не става ясно от предписанията им. Към екипа на диагностиците се включиха и САЩ, назовавайки корумпираните в България. Към момента резултатът от това е единствено внесеният смут в съдебната система.

По-различен е подходът на главния прокурор Иван Гешев, който се опитва да лекува затлъстяването в държавата, като постави на диета олигарсите и тези, които са се облагодетелствали незаконно от приватизационните сделки. Но дали лечението ще се окаже навременно и всеобхватно? Акциите на Прокуратурата поне индикират, че имунната система на държавата се е задействала.


Ако няма желание за оздравяване обаче, преобличането на политици в бели престилки е гротескно. Особено когато предписанията им обслужват единствено цветовете на политическите им пристрастия. Обличането на словата им в медицинска реторика няма да излекува нито държавата, нито зависимостите им, които са в основата на хроничното ни боледуване.


Share Follow

Leave A Reply