„Според експерти, които познават изборния процес, рисковете и недостатъците на машинното гласуване са повече от предимствата и изтъкват като факта, че в Европа почти не съществуват“.Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ. „Но в такава ситуация е необходимо да се съобразим с обществените очаквания, които са в тази посока“. Дончев изброи част от недостатъците на машинното гласуване, които са; оскъпяване на изборния процес, логистични трудности, купеният глас може да се изрази и на машината. Предимствата на машинното гласуване са, че те са предпочитани от гражданите, решава се проблема с нереалните вотове, решава се проблема със сбърканите протоколи, ще се ускори броенето на резултатите. По думите на Томислав Дончев все още има неща, които трябва да се прецизират.

снимка: БГНЕС

„В Наказателния кодекс са описани давностните срокове и част от тези приватизационни сделки са годни да бъдат обект на вниманието на прокуратурата. Въпросът е как е била извършена приватизацията, кой какво е придобил и най-важният въпрос – какво е станало с дружествата след това и дали са били нарязани за скрап“. Коментира Дончев във връзка с възложенана проверка на ДАНС от страна на главния прокурор за целия приватизационен процес у нас от началото на прехода.

снимка: БГНЕС

,,Хората искат да разберат най-накрая кой на каква стойност е придобил въпросното дружество и как е изпълнил своите следприватизационни ангажименти. И на тези въпроси е редно да се даде отговор, така че действията на прокуратурата и на главния прокурор Иван Гешев са в правилната посока“, обясни още Дончев.


Share Follow

Leave A Reply