България е герой, че залови и не допусна контейнерите с отпадъци, като ги върна обратно. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

„Ако аз напълня един контейнер с радиоактивни отпадъци и издам документ, че той е безопасен и в Германия го отворят и кажат, че има в него радиоактивни отпадъци и го върнат и ние го отворим и се окаже, че сме издали фалшив документ – кой германец е виновен? Ние заловихме контейнери на границата, не ги допуснахме да влязат в България. Товарим ги и ги връщаме обратно с кораби в Италия“, подчерта Димитров, като уточни, че в момента там се провежда разследване от карабинерите. Министърът определи разследването като мащабно.

снимка: Екология и инфраструктура

Емил Димитров коментира и законодателната инициатива на ГЕРБ, свързана с горенето на отпадъци, като я определи като „навременна“. Той подчерта, че с него се задължават инвестиционните намерения, свързани с дейности по горене на отпадъци, да минават през задължителна процедура по оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/.
Министър Димитров даде пример с кмет на населено място, който решил, че депото му ще си остане с намерението един ден да направи инсталация за изгаряне. „След време този кмет ще се махне и ние ще трябва да се чудим какво да правим с тази огромна пирамида, която сега той трупа, надявайки се някога да направи инсталация и от нея да спечели страшно много“, коментира Димитров.

„Напълно навременно го приемам това предложение. Ние също имаме ново предложение и се надявам после да бъдат обобщени в един общ законопроект“, каза той.


Относно предупрежденията, че и град Радомир може да остане без вода, Димитров отбеляза, че „всеки град, на който му текат тръбите с радост би създал криза, за да може някой от София да дойде и да му я реши“. По думите му загубите на вода в Радомир достигат 40 на сто. „Да си оправят загубите и мисля, че ще имат много повече вода“, посочи той.
Според него проблемът на Радомир е бил, че дълги години е черпил вода от тръба, захранвана от язовир „Студена“ през помпена станция „Крапец“.
„Градът им беше добре имаха много вода и се чувстваха добре. Имаха загуби – не ги притесняваше“, каза още екоминистърът.


Share Follow

Leave A Reply