Съветът на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) съобщи, че е разширил списъка на ЕС с юрисдикциите, които не оказват съдействие за данъчни цели, съобщава БТА.

Към включените досега осем юрисдикции ЕС добавя Каймановите острови (задморска територия на Великобритания), Палау, Панама, Сейшелските острови, които не са извършили в договорения срок обещаните данъчни реформи.

Общо 16 юрисдикции (Антигуа и Барбуда, Армения, Барбадос, Бахамските острови, Белиз, Бермудските острови, Британските Вирджински острови, Виетнам, Кабо Верде, Кюрасао, Маршаловите острови, Науру, Ниуе, островите Кук, Сейнт Китс и Невис и Черна гора) са успели да направят всички необходими реформи за спазване на принципите на ЕС за добро управление в областта на данъчното облагане преди договорения краен срок и затова са заличени от списъка.

снимка: europa.eu

За пръв път списъкът бе съставен през декември 2017 година и е част от външната стратегия на ЕС за данъчно облагане. Този списък включва юрисдикции, които или не участват в конструктивен диалог с ЕС в областта на управлението на данъците, или не са изпълнили навреме своите обещания за извършване на реформи, за да спазят европейските изисквания.

Юрисдикциите, които още не покриват всички международни данъчни изисквания, но са дали обещание да направят промени, са възприемани като „оказващи съдействие“. Когато дадена юрисдикция изпълни всичките си обещания, тя отпада от списъка.

Повечето ангажименти, поети от юрисдикции на чужди държави, трябваше да бъдат изпълнени до края на 2019 година, а въвеждането им в действие в националното законодателство беше внимателно наблюдавано на техническо равнище от Съвета на ЕС до началото на тази година. Според това наблюдение Съветът на ЕС прие промените в списъка.

Съветът ще продължи редовно да прави преглед и да актуализира списъка през идните години.


Share Follow

Leave A Reply