„Отивам на една приятелска вечеря с моя колега и приятел турския президент Реджеп Тайип Ердоган“, заяви премиерът Бойко Борисов, преди да отлети за срещата с турския президент в Анкара. „Конфликтът в близост до нас е много голяма бомба за бъдещето. Той влияе върху икономическия растеж, туризма, а когато към него прибавим и коронавируса, нещата могат да станат драматични“, обясни българският министър-председател. Борисов припомни, че Ердоган е провел четири телефонни разговора с президентите Доналд Тръмп, Еманюел Макрон, канцлера Ангела Меркел и с него.

Борисов заяви, че отива в Турция, за да си гарантираме добрите отношения с Анкара и за в бъдеще. Той отбеляза, че не можем да гледаме със злорадство трагедията с мигрантите по европейската граница на Турция. „Голяма грешка е да се изкарва армията срещу мигрантите. Решението е да се създаде изнесен център за сигурност, в който те да бъдат преместени. Този център трябва да бъде извън територията на ЕС и да бъде платен с европейски пари“, смята Борисов.

снимка: БГНЕС

По отношение на кризата в Сирия българският премиер поиска незабавно спиране на военните действия там, мир и разбирателство. „За това апелирам към всички колеги“, добави той „Ние не сме посредници. Аз олицетворявам тревогите и позициите на България“, каза Борисов. Той обясни, че през последните дни е разговарял многократно с водещите лидери на ЕС по тяхна инициатива. Сред тях са Макрон, Шарл Мишел и канцлерът Ангела Меркел. Борисов заяви, че преди да излети обратно от Анкара за София, ще трябва да проведе 14 телефонни разговора с европейските лидери. Той се надява, че неговата мисия ще бъде успешна, а ако ли не, тогава е важно да гарантираме поне българската сигурност.


Share Follow

Leave A Reply