Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли обяви, че през следващите седмици общо 130 събития, на които са щели да присъстват хиляди хора в ЕП, ще бъдат отменени, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe. В допълнение, сградата на парламента няма да е отворена и за посетители през това време.

Давид-Мария Сасоли, снимка: euranetplus-inside.eu/

„Ще ограничим достъпа до парламента за посетители. Тази мярка е продиктувана от факта, че сме много отворена институция, която се посещава от 700 хил. души на година. При сегашните обстоятелства е наша отговорност да преустановим тези посещения. В същия дух ще отменим и 130 събития като изложби или публични конференции, планирани за следващите седмици в сградата на парламента“, обяви Сасоли. Събитията водят посетители от целия свят в Европейски парламент и това създава притеснения за разпространението на новия коронавирус, който напоследък се разпространява все повече на територията на Европа – далеч от първоначалното си огнище Китай.

„Що се отнася до администрацията и служителите от ЕП, ние настояваме всички, които са посетили някои от засегнатите региони или са контактували със заразени лица, да работят от вкъщи и да следят внимателно здравето си. Съветваме членовете на парламента да следват същите принципи и да са отговорни. Парламентът има задължението да продължи своята законодателна дейност. Затова мероприятия като пленарни заседания, срещи на комисиите, конференции на председателите, както и работата на президентския офис ще продължат да се провеждат“, завършва изявлението.


Share Follow

Leave A Reply