Единодушно депутатите от здравната комисия приеха решение, с което допускат до изслушване единственият кандидат за шеф на НЗОК. Проф. Петко Салчев е номинацията на ГЕРБ и “Обединени патриоти” и единственият кандидат за шеф на здравната каса. Очаква се следващата седмица Салчев да бъде изслушан от депутатите в здравната комисия, а след това кандидатурата му за поста да бъде гласувана в Народното събрание.

Мандатът на д-р Дечо Дечев изтича на 13 март, но самият той обяви, че не иска да оглави отново НЗОК, тъй като е бил поканен само да довърши мандата на предшественика си.

Проф. Петко Салчев беше зам. здравен министър от 2003 до 2005 г., директор на болница “Царица Йоанна”, шеф на дирекция „Класификационни системи, стандарти и иновации” в Националния център по обществено здраве и анализи и директор на Регионален център по здравеопазване – София град. Проф. Салчев е изследовател в секция „Макроикономика“ в Института за икономически изследвания – БАН. Работил е и ръководил Катедра „Социална медицина и здравен мениджмънт” към Медицински университет – София, като е преминал през всички научно-преподавателски степени – асистент, главен асистент и доцент.


Share Follow

Leave A Reply