“Декларацията на БСП затвърждава впечатлението, че сме свидетели на организирана провокация с политическа цел, маскирана зад синдикални искания”. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. “Уважаеми колеги, членове на Здравна комисия, не подвеждайте председателката на “БСП за България”. Всички бяхте свидетели в залата, всички бяхме свидетели на това, че протестиращите бяха допуснати от ръководството на Комисията по здравеопазване, защото ние винаги сме държали на диалога с тях. Никога не сме имали притеснения за това да чуем конструктивни предложения и техните искания, когато са представени по коректен начин. Те нахлуха по време на заседанието на комисията, което не продължи три минути. Самите те заявиха, че се явиха в 16.00 ч., а заседанието започна в 15.30. След приключване на заседанието се барикадираха в далечния ъгъл на залата, като поискаха контакт само с журналистите. Дори представителите на БСП не влязоха в контакт и не разговаряха с тях. Това беше конкретната ситуация”, каза още Дариткова.

снимки: БГНЕС

По думите й част от тази провокация е Инициативния комитет на неуспялата кметица на София Мая Манолова. “Те са професионалисти по здравни грижи, но никой не знае колко представители на съсловието стоят зад тях. Регистрирани са като синдикална организация. Диалогът с тях продължава вече повече от една година. Не са в никакъв случай две години, но за съжаление техните искания се променят и не можем да отговорим на всички. Министерството на здравеопазването е изпълнило своите ангажименти във възможностите на закона. Към тези протестиращи представителки се присъедини г-жа Мая Манолова”, каза още д-р Дариткова.

снимка: БГНЕС

Според нея НСО създаде една рискова ситуация. “Отново искам да опровергая една лъжа. Аз съм казала, че жената е с нестабилно психологическо състояние. Това беше очевидно – жена, която стои на ръба на прозореца и не може да води разумен диалог с риск за здравето си иска да наложи някакви неясни искания – не може да бъде преценена като стабилна. Една подобна ситуация демонстрира неподготвеност на служителите в НСО. Тези жени са прекарали цяла нощ в сградата”, каза още д-р Дариткова.

Тя заяви, че ще очаква предложенията на БСП в рамките на законодателна уредба да реализират намеренията си във “Визия за България”. “Ако те наистина са полезни за българските граждани, категорично заявявам, че ще бъдат подкрепени. Освен това искам да подчертая, че всяко действие в разрез със законите трябва да бъде осъждано от отговорните политици”, допълни още Даритоква и подчерта, че опазването на здравето на българите не е за политическа употреба.


Share Follow

Leave A Reply