Извънредно положение заради коронавируса беше обявено вчера в Чехия, Словакия, Латвия и Естония, както и в редица американски щати, сред които Ню Йорк, Вирджиния и Орегон. Заразените в световен мащаб са над 127 хиляди, смъртните случаи – 4700. По време на 30-дневното извънредно положение в Чехия, където има 109 заболели, но няма смъртни случаи, хора от 15 рискови страни няма да бъдат допускани в страната.

В Словакия, където има 21 заразени, от днес границите са затворени за всички чужденци с изключение на идващите от Полша. Завръщащите се в Словакия ще бъдат поставяни под двуседмична карантина, училищата също преустановяват дейността си. В Латвия извънредното положение ще продължи до 14 април, там, както и в Естония, са затворени всички училища и университети.

Испания постави четири града под карантина и обяви мерки за справяне с икономическите последствия от епидемията от коронавирус, която хотелиерите в страната описват като „цунами”, заплашващо оцеляването на бизнеса им, предават Ройтерс и БТА. От 20 ч. по Гринуич четири града около село Игуалада – на 49 километра от Барселона, бяха изолирани за неопределено време след значителното разпространение на епидемията в района, каза началникът на регионалната полиция Едуард Салент пред журналисти. Това е първата подобна стъпка в Испания от началото на разпространението на болестта.

Първоначално мерките в Испания не бяха сериозни, но подходът беше променен, след като заразените се увеличиха. Забранени бяха полетите от Италия, училищата и университетите ще бъдат затворени поне за две седмици, а свижданията в затворите бяха ограничени. Към централните и регионалните здравни власти ще бъдат насочени допълнителни фондове, а цените на лекарствата и медицинското оборудване ще бъдат контролирани, финансова помощ ще получи и туристическият сектор.

снимка: БГНЕС

Броят на смъртните случаи в Испания достигна 84 – увеличение с 80% само за ден. Лидерът на крайно дясната партия „Вокс” Сантяго Абаскал съобщи в „Туитър“, че също се е заразил, предаде ТАСС. Преди това положителни проби дадоха двама депутати на „Вокс”. Заразен е и министърът на териториалната политика и държавните служби Каролина Дариас, съобщи правителството. Положителни проби е дал и министърът на равенството Ирене Монтеро.


Share Follow

Leave A Reply