Започват масирани проверки за спекула с основни храни и лекарства. Това стана ясно на брифинг в Съдебната палата. Прокуратурата е сформирала Национален щаб заради извънредната ситуация. Ръководител е главният прокурор Иван Гешев. В щаба участват заместниците на главния прокурор и апелативните прокурори от цялата страна. Този щаб ще си взаимодейства с Националния оперативен щаб.

„Съществуват няколко риска, които ще се стремим да минимализираме”, заяви главният прокурор. Ще се следи внимателно за лица, нарушаващи наложената им карантина. Освен това ще има действия по предотвратяване на телефонни измами и мародерства. „От днес започват масирани проверки за спекула за стоки от първа необходимост – дезинфектанти, лекарства и всичко друго, важно за здравето на българските граждани”, каза главният прокурор. „Мога да уверя българските граждани, че прокуратурата продължава да работи”, каза Гешев. Главният прокурор призова гражданите да подават сигнали на телефон 112 при съмнения за спекула.

снимка: Clinica.bg

„Надявам се и мисля, че е време държавата, в лицето на изпълнителната и законодателната власт, да вземат още по-радикални мерки в рамките на компетентността на Народното събрание и правителството. Мерки, които взимат и някои други държави около нас“, допълни той. Гешев даде пример, че днес прокурор е дал указания за спиране на кабинковия лифт, който е в Банско. „Прокуратурата в рамките на своята компетентност предприема такива мерки“, допълни той. Гешев уточни, че в цяла Европа курортите са затворени.

Главният прокурор заяви още, че последните дни се говори много за икономиката и какво ще стане с нея, но за всички е ясно, че икономиката се възстановява, но не така стоят нещата с човешкия живот. „Не може основното движещо нещо в тази ситуация да е страхът от наказателно преследване. Всеки трябва да прояви отговорност и да спазва правилата, указани от държавата“, заяви главният прокурор.

снимка: БГНЕС

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски заяви, че в работата си Оперативният щаб се сблъсква с редица проблеми. „Спазването на карантината е изключително важен въпрос. Лицата, които ще бъдат поставени под домашна карантина, се увеличават с всеки изминал ден. Смятам, че трябва да има много твърда позиция на държавата в лицето на съдебната власт”, каза Мутафчийски. „Отделно с това вие сами сте свидетели каква спекула се развихри по отношение на маски, дезинфектанти, лъжливи новини за лекарства и всичко изисква вниманието на прокуратурата. Националният оперативен щаб може да направи вербални послания в тази насока, но държавата може да взема отношение“, каза още той.

„Освен това всички действия, които са свързани със здравните служби, също подлежат на особен надзор от прокуратурата, както и дейността на Оперативния щаб, Министерството на здравеопазването, свързани с контрола как ние си вършим работата при решаването на проблемите и опазването на здравето на българските граждани. Въобще в дейността, която упражнява Щабът за толкова кратко време, ние разбрахме, че не можем сами да се справяме с много от проблемите и че трябва да бъдат въвлечени всички институции“, подчерта Мутафчийски.


Share Follow

Leave A Reply